
Harmoniezaal in aanbouw
Het overlijden van Koning Willem III in 1890 en de troonsopvolging door de toen 10 jaar oude prinses Wilhelmina, is aanleiding geweest om de harmonie naar de jonge vorstin te noemen. Harmonie Wilhelmina was geboren.
In dezelfde periode echter waren er ook maatschappelijke spanningen aan het ontstaan door de industrialisering. Het aantal niet-agrariërs in het dorp nam toe. De agrariërs waren altijd gewend geweest om in Wolder de dienst uit te maken. Zij waren in allerlei belangrijke functies vertegenwoordigd. De groeperingen kregen bijnamen. Het verhaal gaat dat GROEN de kleur van de landbouw is en verwijst naar de agrariërs, BLAUW is de kleur van de werkkleding van de arbeiders in de industrie. De maatschappelijke spanningen kwamen tot een uitbarsting in de harmonie in 1907. Het “blauwe” deel van de harmonie scheidde zich af. Hierin zaten de houtblazers, waardoor zij de naam Harmonie Wilhelmina behielden. De overgebleven groenen ging verder onder de naam “Fanfare Wilhelmina”. Pas vlak na de tweede wereldoorlog vormden de groenen hun Fanfare weer om tot een Harmonie en gingen ook terug naar de oorspronkelijke naam “Harmonie Petrus en Paulus”.
Het verschijnsel dat maatschappelijke tegenstellingen en spanningen hun weerslag vinden in verenigingen is niet uniek voor Wolder. Wie kent niet een soortgelijke afsplitsing binnen harmonieën in Thorn, Eijsden, Heer en Bocholtz?
Onderlinge rivaliteit is er nog steeds, maar niet meer in de mate van begin vorige eeuw. Toen werd het dorpsleven in grote mate hierdoor bepaald. Er waren en zijn bekende groene families (Castermans, Vrancken en Haesen) en blauwe (Paulissen, Theunissen en Peeters).
Vandaag de dag leven beide korpsen in harmonie en bestrijden elkaar alleen nog op het muzikale vlak.
Deel dit bericht:


